- 4
- 50 minut
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- ¼ szklanki bułki tartej TABLIER BLANC
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz RUSTICA
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku RUSTICA
- ½ cebuli
- 1 jajko POLSKA KURKA
- 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 szklanka śmietanki 30% BIO VILLAGE
- 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- konfitura z żurawiny
- ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i przez kilka minut podsmażać cebulę na małym ogniu. Ostudzić. W dużej misce połączyć razem mięso, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz przestudzoną cebulę.
- Z masy ulepić małe pulpety. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła. Smażyć pulpety z obu stron na złotobrązowy kolor.
- Na tę samą patelnię dodać 4 łyżki masła i mąkę, mieszać aż masa zbrązowieje. Powoli dodawać bulion i śmietankę. Gdy składniki połączą się, dodać musztardę i sos Worcestershire. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożyć pulpety. Gotować kilka minut. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z ziemniakami i konfiturą z żurawiny.